Aspergerli Çocuklarda Duyusal Sorunlar Neler Olabilir ?
- atasehirergoterapi
- 1 Kas 2024
- 2 dakikada okunur
Asperger sendromlu çocuklarda özellikle duyusal-motor becerilerde zorluk çekmektedirler (Ozonoff ve ark., 2007).
Ozonoff ve arkadaşları tarafından yüksek işlevselliğe sahip asperger öğrencilerde motor beceriler üzerine yürütülen araştırmada (2007) ince ve kaba motor beceriler ve grup etkinliklerinde ve oyunlarında işbirliği eksikliği gösterdiğini de doğruladı.
Asperger (Frith, 1991'de) şu özelliklerden bahsetmiştir: basmakalıp oyun, sese aşırı duyarlılık, dönen nesneler, basmakalıp vücut hareketleri, yıkıcılık ve huzursuzluk dahil olmak üzere duyusal uyaranlara garip tepkiler. Wing (1998: 13), otizmli çocukların sıklıkla duyusal duyarlılıkla ilişkili davranışlar sergiledikleri bildirildiğinden bahsettiğinde Asperger'in bulgularıyla aynı fikirdedir (örn. kulakları yüksek, beklenmedik seslere kapatmak; kısıtlı yemek tercihleri), duyusal yetersiz sorumluluk (örneğin, ağrıya yön vermeme veya tepki vermeme) veya duyusal arayış (örneğin sallanma, el çırpma, gürültü yapma).

Aspergere sahip çocuklarda duyusal işlemleme problemleri gözükmektedir. Tüm ortamlarda yaşanan üç duyusal zorluk şunlardı: dokunsal, işitsel ve görsel. Propriyoseptif ve vestibüler güçlükler belirgindi ve zaman zaman koku alma ve tat alma güçlükleri gözlendi.
Öğrenme fırsatları ile duyusal işleme zorluklarının AS tanısı konan her iki öğrencinin de öğrenmesi ve gelişimi üzerindeki etkisi vardır.
Duyusal işlemleme problemi sonucunda asperli çocuklarda öğrenme problemleri, çevrelerinde olan duyusal uyaranlara karşı tepkiler ve verdiği tepkilerin öğrenme ve gelişim üzerine etkisi vardır.
Asperli çocuklarda
Duyusal işemlemede,
İnce kaba motor becerilerde,
Yaratıcı etkinlikelere katılımda zorluk,
Motor planlama,
Zayıf beden imajinasyonu,
Kendini ifade etme,
Fikir üretme, probşem çözme
Duyusal zorluk eklendiğinde, aşırı stres ve kaygıya neden olabilir. Bu onların bir grup etkinliğine dahil olmalarını ve kalıcı arkadaşlıklar kurmalarını etkiledi.
Hem Frohna (2005: 283) hem de Attwood (2007: 13) tarafından erken müdahalenin AS'li bazı çocuklar için önemli gelişmelere yol açabileceği belirtilmektedir. Erken teşhis teşhisi, öğrencilerin dünyalarını duyuları aracılığıyla nasıl algıladıklarına dair farkındalık kazanmaya yönelik önemli bir adımdır. Tanı doğrulandıktan ve anlaşıldıktan sonra, eğitimcilerden ve akranlardan beklenti, kabul ve destekte önemli bir olumlu değişiklik olabilir.
Bu çalışmaya katılan eğitimciler, AS öğrencisinin nesnelerle etkileşime girerken yaşayabileceği duyusal işleme zorluklarının farkında olduklarından, destek yapılarının uygulanmasına yardımcı olabildiler veya alternatif öğrenme fırsatları düzenleyebildiler. Bu, öğrencilerin akranlarına benzer bilgi edinme deneyimine sahip olabilmeleri içindi.
Comments