Tuvalet ve Duyu Bütünleme İlişkisi
- atasehirergoterapi
- 2 Kas 2024
- 2 dakikada okunur
Duyu bütünleme, bireyin dış çevresinden ve kendi bedeninden gelen duyusal bilgileri organize edip anlamlandırarak uygun davranışlar oluşturabilme yeteneğidir. Tuvalet eğitimi ise bez sürecinden tuvalet kullanımına geçiş sürecidir ve belirli beceriler gerektirir.Tuvalet eğitimi ile duyu bütünleme süreci yakından ilişkilidir çünkü çocukların vücutlarını tanıyıp kontrol edebilmesi için farklı duyusal bilgileri uygun şekilde işlemlemesi gerekmektedir.
Duyu bütünleme problemi yaşayan çocuklar tuvalet alışkanlığı edinme ya da edindikten sonraki süreçte bazı zorluklar yaşayabilmektedir. Pek çok araştırma da duyusal işlemleme ile atipik tuvalet davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Duyu bütünlemenin tuvalet alışkanlığı üzerindeki bazı etkileri şunlardır:
Interoseptif (içsel) duyumuz iç organlarımızdan gelen fizyolojik bilgileri algılayabilme yeteneğidir. Bağırsak ve mesanedeki doluluk hissi interoseptif duyularla algılanır. Bu yüzden duyumuz çocuğun tuvalet ihtiyacını fark edebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Interoseptif duyuda problem yaşayan çocuklar tuvaletinin geldiğini anlamakta zorluk yaşayabilirler.
Beden farkındalığı (proprioseptif duyu) zayıf çocuklarda da tuvalet ihtiyacını fark etmeme ve kaçırma problemleri görülebilir. Bedenini daha iyi fark etmek isteyen ve bu duyuya ihtiyaç duyan çocuklar ise tuvaletini tutma davranışı gösterebilir.
Proprioseptif duyumuz aynı zamanda tuvalet esnasında kaslarımızı doğru şekilde kontrol edebilmemiz ve postüral kontrolü sağlamamızla da ilişkilidir.
Çocuğun farklı duyusal sistemlerinde yaşadığı duyusal hassasiyetler de tuvalet eğitimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Taktil (dokunsal) sistemde hassasiyet yaşayan çocukları klozetin soğukluğu, sertliği ya da kullanılan tuvalet kağıdının dokusu onları rahatsız edebilir.
İşitsel (ses) hassasiyeti yaşayan çocuklar için tuvalet sifonu, akustik yankılar ya da diğer seslerden rahatsız olabilir.
Koku hassasiyeti yaşayan çocuklar tuvaletini yaptığı sıradaki kokudan rahatsız olabilir.
Duyu bütünleme problemleriyle ilişkili olarak dispraksi olan çocuklar tuvalet sırasındaki adımları planlamakta ve gerçekleştirmekte zorluk yaşayabilir.
Vestibüler (denge ve hareket) duyusuyla ilişkili olarak bazı çocuklar tuvaletini yaparken yüksek klozetlere oturmakta ve ayağı yere değmeyecek şekilde oturmayla ilgili zorluklar yaşayabilir. Tuvalete düşme korkusu yaşayabilir.
Duyusal arayış içinde olan çocuklar, tuvalette yeterli uzunlukta sabit oturmakta zorlanabilirler.
Duyusal algı/ayrım bozukluğu olan çocuklar ise ıslak pantolonlarını kuru pantolonlardan ayırt etmekte zorlanabilir.
Ergoterapistler tuvalet problemleriyle ilgili detaylı değerlendirme ve gözlemlerle çocuğun tuvalet için gerekli olan hangi beceri, gelişim alanları ve adımlarda problemler yaşadığını belirleyebilir. Özellikle duyu bütünleme problemi yaşayan çocuklar için ergoterapistler şu alanlarda yardımcı olabilir:
Duyusal Sistemlere Çalışmalar: Çocukların hangi duyusal alanlarda problem yaşadığını belirleyip bu alanlara yönelik oyunlar ve aktiviteler planlayabilirler.
Motor Becerileri Geliştirme: Ergoterapistler, çocuğun tuvalet sırasında doğru pozisyonda durabilmesi ve gerekli kaslarını kontrol edebilmesi için çeşitli motor aktivitelerle destek sağlar.
Rutin ve Bağımsızlık Kazandırma: Çocuğun günlük tuvalet rutinini oluşturmasına, kendine güven kazanmasına ve bağımsız olarak tuvaletini yapmasına yönelik adım adım planlar hazırlayabilirler.
Aile Eğitim ve Rehberliği: Ergoterapistler, ailelere evde uygulanabilecek stratejiler hakkında bilgi vererek bu sürecin daha verimli ilerlemesini sağlarlar.
Ergoterapistlerin bu tür müdahaleleri, çocukların tuvalet eğitimini daha rahat ve başarılı bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.
Comments