top of page

Çocuğunuzda Dikkat Edilmesi Gereken 8 Tip Görsel İşleme Bozukluğu

  • atasehirergoterapi
  • 2 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

👀Görme söz konusu olduğunda pek çok kişi görme keskinliği göstergelerini, güneş gözlüğü takmanın gerekliliğini ve düzenli görme testlerini hatırlar.


Ancak görmenin daha fazlası vardır ve özellikle çocuğunuzun okuma ve yazmada zorluk yaşadığı durumlarda öğrenme üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Öğrenmenin yüzde 80 ila 85'inin görsel sistem yoluyla gerçekleştiği göz önüne alındığında, öğrenmeyi yeniden düşünmek ve görmenin önemini ve çocuğun bilgiyi işleme şekli üzerindeki etkisini anlamak önemlidir.



👀Görsel süreçlerin asıl görevi sadece nesnelerin algılanması değil aynı zamanda çocuğun uygun şekilde tepki vermesini sağlayacak bilginin doğru işlenmesidir. Beynimiz dünyaya dair algılar üretirken, gözlerimiz görüntüleri yakalar. Semboller, görüntüler, hareket, mesafe ve renkler gibi çeşitli unsurlar göze ulaşan geniş bir bilgi akışını temsil eder. Daha sonra beynin, çocuğun öğrenmesini ve gelişmesini sağlamak için bu bilgiyi doğru yorumlaması gerekir. Bazen bir çocuk mükemmel görebilir ancak beyni görsel bilgiyi işlemede zorluk yaşayabilir. Bu problemler görsel işleme bozuklukları olarak bilinir.


👀Görsel işlemleme bir çocuğun yaşamının birçok yönünü etkiler. Öğrenme aktivitelerini etkiler ve ayrıca bebeğin hareketi ve mesafeleri nasıl algıladığını da etkiler. Görme sorunları çocuğun oyunlara ve hatta çorapları ayırmak, merdiven çıkmak veya belirli renkteki kalemleri seçmek gibi günlük aktivitelere katılmasını zorlaştırabilir. Bu durum diğer çocuklara basit görünen aktivitelerde zorluk yaşanmasına neden olabilir.


👀Görsel işleme bozuklukları: ne değildirler

Görsel işleme bozukluklarının yakın görüşlülük veya uzak görüşlülükle ilgili olmayan çeşitli sorunları kapsadığını anlamak önemlidir. Görme işleme bozukluğu olan çocuklar, gözleri normal şekilde çalışabildiği için standart görme testini sorunsuz geçebilirler. Bu durumda ortaya çıkan problemler beynin işleyişiyle, özellikle de görsel sinyallerin işlenmesinden sorumlu olan oksipital lobla ilişkilidir. Gözler şekilleri, harfleri ve görüntüleri doğru bir şekilde yakalayabilirken beyin bu görsel verileri her zaman yorumlayamaz. Örneğin çocuğunuz bir üçgen görebilir ancak şeklini tanıyamayacaktır. Veya yol kenarına park edilmiş bir arabayı gören beyin onu uzak olarak algılayabilir. Bu, bir çocuğun tahtadaki metni okumaya çalıştığı tipik bir durumdur - beyin bu görevle baş edemeyebilir.


👀Görsel işlem bozuklukları öğrenme güçlüğü ile aynı anlama gelmese de öğrenme güçlüğü olan çocuklarda sıklıkla görülür. Görsel işlemleme sorunları olan birçok çocuğun genel görüşü normal olabilir, ancak görsel işlemleme sorunları ve öğrenme güçlükleri sıklıkla birlikte ortaya çıkar. Bu kombinasyona komorbidite denir; bu, bir kişide aynı anda birden fazla durumun bulunması anlamına gelir.


👀8 Görsel İşleme Sorunu Türleri

Görsel işleme sorunları tıbbi açıdan karmaşıktır. Sekiz ana görsel işleme bozukluğu vardır ve bir çocukta bunlardan birkaçı bulunabilir. Bu bozuklukların birçoğu, standart bir göz muayenesi sırasında tespit edilmesi zor olduğundan, uzun süre fark edilmeden kalabilir.

 
 
 

Comments


BK_ATAŞEHİR_BEYAZ_LOGO.png

Küçükbakkalköy Mah.

Atilla İlhan Cad. No:15/7 Ataşehir/İstanbul

  • Instagram
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn

Bize Ulaşın

bottom of page